Sposób przygotowania:
Chlebowe paluchy wg p. Katarzyny
80ml mleka zagotować z solą i masłem. Wystudzić. Do przesianej mąki pokruszyć drożdże, dodać cukier i pozostałej 50ml letniego mleka. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10min. Jajka wymieszać z mlekiem z dodatkiem masła i bazylią. Wlać taką masę do mąki. Wyrabiać , aż całość będzie błyszcząca i elastyczna . Pozostawić ciasto w natłuszczonej misce na min. 1h. Z ciasta formować wałki, spłaszczyć i dwa wałkowe ciasta splatać razem zakładając jeden na drugi, by powstały świderki . Posmarować białkiem. Układać świderki na blaszce i Odstawić na 15 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 190*C. Paluchy piec 15min.. Studzić na kratce. Powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie wewnątrz.