Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Chłodnik andaluzyjski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Podawać z pieczywem pokrojonym w małe kawałeczki, które to każdy sam sobie wkłada do zupy.

Chłodnik andaluzyjski

Składniki:

Chłodnik andaluzyjski

 

  • 1 litr niegazowanej wody mineralnej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine),
  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 4 czerwone papryki,
  • 1 obrany, świeży ogórek,
  • 1 kajzerka,
  • 2 kromki pieczywa testowego, zrumienionego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, cukier, czerwony pieprz,
  • kminek arabski do smaku;

Sposób przygotowania:

Chłodnik andaluzyjski
Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na drobne kawałki. Tak samo paprykę i ogórek. Pokrojone warzywa wkładamy do miksera i zalewamy wodą i oliwą, dodajemy czosnek i całość starannie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie przecedzamy jeszcze przez drobne sito
i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. W przypadku, gdy pomidory nie mają dość intensywnego smaku można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Naczynie z chłodnikiem odstawiamy do lodówki, do mocnego schłodzenia.

Tagi:

pieczywo