ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Piernik z musem śliwkowym lub konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak prosty do wykonania, że przy niewielkiej mojej pomocy (przy podgrzewaniu i mieszaniu) zrobiła go moja 2 letnia córcia

Piernik z musem śliwkowym lub konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z musem śliwkowym lub konfiturą

 

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka musu śliwkowego lub słoik konfitury ze śliwek.
  • szklanki cukru - ale tu trzeba na raty dodawać i próbować wszystko zależy od słodyczy śliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki orzechów włoskich pokruszonych
  • 1 jajko
  • polewa wg. uznania

Sposób przygotowania:

Piernik z musem śliwkowym lub konfiturą
1. Mus śliwkowy lub konfiturę podgrzewamy. Dodajemy cukier i miód. Dodajemy rozpuszczoną margarynę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 2. Suche składniki ciasta mieszamy w misce.Dodajemy orzechy. Mieszamy. 3. Dodajemy do mąki podgrzany mus i jajko. Mieszamy. 4. Wlewamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. 5. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. 6. Po wystudzeniu polewamy
Piernik z musem śliwkowym lub konfiturą
Mus lub konfiturę podgrzewamy, dodajemy cukier, miód, margarynę. Odstawiamy by wystygły.
Piernik z musem śliwkowym lub konfiturą
Suche składniki mieszamy, dodajemy orzechy
Piernik z musem śliwkowym lub konfiturą
Do miski dodajemy wystudzone śliwkii i jajko, mieszamy
Piernik z musem śliwkowym lub konfiturą
Wlewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy