Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dziś na blogu pozostajemy w jesiennym nastroju. Za oknem piękna słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. jednym ze składników masy serowej jest kasza jaglana.

Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym

 

  • Spód:
  • 120 g ciastek owsianych
  • 60 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki kakao

 

  • Masa jaglana:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny

 

  • Mus śliwkowy:
  • 500 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
Ciasteczka miksujemy w malakserze, dodajemy roztopione masło i kakao, dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na tortownicę i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki. Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu, aż płyn całkowicie się wchłonie. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ją blendujemy. Jedna łyżkę żelatynę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się. Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnuszka, podlewamy jedną łyżka wody i dusimy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Trwa to około 15 minut. Owoce odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do miski wkładamy mascarpone, jogurt grecki, cukier i dodajemy esencję. Wszystko razem miksujemy. Do masy dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Jaglaną masę delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki. Do wystudzonych śliwek dodajemy kardamon i cukier puder i blendujemy. Trzy łyżeczki żelatyny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się. Do musu śliwkowego dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Mus wylewamy na zastygłą masę jaglaną i ponownie wkładamy do lodówki, aż do ścięcia się masy owocowej.
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowymw całości
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
Masę jaglaną zalewamy gęstniejącym musem sliwkowym