iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Choinka piernikowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka choinka wygląda świetnie na stole na Boże Narodzenie. Pieczenie jej to moja coroczna tradycja. Można posypać cukierkami dekoracyjnymi.

Choinka piernikowa

Składniki:

Choinka piernikowa

 

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szklanka cukru pudru,
  • szklanka mleka,
  • 1/2 kostki masła,
  • 3 jajka,
  • szklanka rodzynek.
  • Dodatkowo:
  • szklanka cukru pudru,
  • barwniki
  • jedno białko na lukier

Sposób przygotowania:

Choinka piernikowa
Mąkę, kakao, przyprawy oraz sodę łączymy ze sobą. Rodzynki parzymy chwilę gorącą wodą. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem następnie dodajemy powoli po jednym jajku i ucieramy puszystą masę. Mąkę miksujemy z mlekiem oraz z przygotowaną masą, dodajemy rodzynki. Wylewamy na blachę w kształcie choinki(lub możemy upiec na zwykłej blasze i wyciąć kształt). Pieczemy 40 min. w temp. 160 stopni.Studzimy dekorujemy lukrem przygotowanym z ubitego białka oraz cukru pudru.