Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Choinki piernikowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wspaniale pachną i smakują. Mogą stanowić również piękną dekorację świątecznego stołu. Bardzo gorąco polecam!!!

Choinki piernikowe

Składniki:

Choinki piernikowe

 

  • 25 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ opakowania przyprawy korzennej
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • kilka kropli barwnika zielonego
  • kolorowe drażetki

 

Sposób przygotowania:

Choinki piernikowe
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj jajko, miód, cukier kryształ, cukier waniliowy, sodę oraz przyprawę korzenną. Zagnieć ciasto. Ciasto cienko rozwałkuj. Foremkami w kształcie gwiazdek (o różnej wielkości) wykrawaj w cieście ciasteczka. Ułóż na blaszce i piecz 10 minut w temperaturze 170 stopni. Czekoladę mleczną rozpuść na kąpieli wodnej. Każdą z gwiazdek posmaruj odrobiną czekolady. Połącz gwiazdki od największej do najmniejszej, tak by przypominały choinkę. Czekoladę białą razem z mlekiem i barwnikiem rozpuść na kąpieli wodnej. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i polej nią choinki. Całość udekoruj kolorowymi drażetkami.