mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Choinka z piernika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciastka pięknie pachną, świetnie wyglądają i po kilku dniach leżakowania, na pewno będą dobrze smakować.

Choinka z piernika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Choinka z piernika

 

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 200 g ciemnego cukru
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
  • landrynki - różne kolory

Sposób przygotowania:

Choinka z piernika
Do rondla wkładam margarynę, cukier i miód. Podgrzewam do rozpuszczenia cukru i margaryny, mieszam od czasu do czasu. Zdejmuję z palnika.
Do miski przesiewam mąkę, sodę, przyprawy, mieszam. Dodaję przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Miksuję na gładką masę.
Ciasto piernikowe wałkuję. Wycinam z ciasta kształt choinki. W choince robię małe otworki, w które nasypuję pokruszone landrynki z czubkiem.
Piekę w temperaturze 160 ºC przez około 10-12 minut. Po upieczeniu ozdabiam choinkę lukrem.
Choinka z piernika
W otwory w choince nasypuję pokruszone cukierki z czubkiem
Choinka z piernika
Wstawiam do piekarnika, po upieczeniu dekoruj choinkę lukrem