Sposób przygotowania:
Choinka z piernika- przestrzenna ...
W rondelku roztapiam masło z miodem i cukrem. Czekam aż się połączą, nie gotujemy a potem zostawiam by masa lekko przestygła. Do miski wsypuję mąkę, dodajemy proszek, przyprawę do piernika, jajko i wlewam masę z rondelka. Mieszam a potem wyrabiam, masa powinna być dość twardawa.Wałkuję ciasto na średnią grubość partiami i wycinam kształty gwiazdek. Najlepiej by był to ten sam kształt w kilku rozmiarach. Kładę ciastka na blaszce i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę max. 20-25 minut. Jeśli chodzi o kształty to najwięcej robię gwiazdek takich małych ok.3-4 cm, które posłużą mi jako przekładki miedzy większymi gwiazdkami wtedy choinka jest wyższa. Do ozoboby np. lentylki, kolorowe koraliki jadalne , biały lukier
darmiona
darmiona
?
Tit
darmiona