lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Chorizo- hiszpańska kiełbasa dojrzewająca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Chorizo - hiszpańska pikantna kiełbasa długo dojrzewająca, trochę trzeba na nią poczekać ale naprawdę warto

Chorizo- hiszpańska kiełbasa dojrzewająca Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chorizo- hiszpańska kiełbasa dojrzewająca

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 350 g słoniny
  • 20 g soli
  • 23 - 28 g wędzonej papryki hiszpańskiej
  • 100 ml wody
  • 100 ml wina białego półsłodkiego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • jelita wieprzowe

Sposób przygotowania:

Chorizo- hiszpańska kiełbasa dojrzewająca
Mięso (może być łopatka lub biodrówka) i słoninę zmielić w maszynce o oczkach 10 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie wszystko wymieszać ręcznie przez około 10 minut i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie nadziewamy jelita za pomocą nadziewarki . Gotowe kiełbaski wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18 - 21 C, najlepiej przy oknie na 1,5 miesiąca by dojrzały.
Chorizo- hiszpańska kiełbasa dojrzewająca
Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki
Chorizo- hiszpańska kiełbasa dojrzewająca
nadziewamy jelita za pomocą nadziewarki .
Chorizo- hiszpańska kiełbasa dojrzewająca
Etap 3