Sposób przygotowania:
Gulasz z kurczaka i chorizo
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chorizo i kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebule i czosnek dajemy na rozgrzaną patelnię z oliwą, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę chorizo i smażymy aż kiełbasa puści swój paprykowy kolor. Podlewamy winem, gotujemy na małym ogniu aż alkohol odparuje, a płyn zmniejszy objętość. Dodajemy pomidory, kurczaka, marchewkę, ziemniaki i bulion. Na koniec dodajemy tymianek, jeśli mamy suszony to wystarczy rozetrzeć w dłoniach nad garnkiem i sypnąć do gulaszu. Dusimy wszytko ok 45minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Podajemy najlepiej z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.