bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Gulasz z kurczaka i chorizo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chorizo daje pyszny paprykowy smak i aromat potrawom, doskonałe także w gulaszu.

Gulasz z kurczaka i chorizo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz z kurczaka i chorizo

 

  • piersi z kurczaka
  • 200g kiełbasy chorizo
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • marchewka
  • 4 duże ziemniaki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurczaka i chorizo
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chorizo i kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebule i czosnek dajemy na rozgrzaną patelnię z oliwą, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę chorizo i smażymy aż kiełbasa puści swój paprykowy kolor. Podlewamy winem, gotujemy na małym ogniu aż alkohol odparuje, a płyn zmniejszy objętość. Dodajemy pomidory, kurczaka, marchewkę, ziemniaki i bulion. Na koniec dodajemy tymianek, jeśli mamy suszony to wystarczy rozetrzeć w dłoniach nad garnkiem i sypnąć do gulaszu. Dusimy wszytko ok 45minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Podajemy najlepiej z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.
Gulasz z kurczaka i chorizo
Pyszny paprykowy gulasz z kurczakiem i kiełbasą chorizo