magdusia231

magdusia231

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

chrupiąca pierś pod pomidorowym kocykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i proste danie. Bardzo smaczne i bardzo ładnie wygląda. Podane składniki wystarczają dla 4 osób.

chrupiąca pierś pod pomidorowym kocykiem

Składniki:

chrupiąca pierś pod pomidorowym kocykiem

 

  • 2 piersi kurczaka
  • 8 dużych łyżek sosu do spaghetti ŁOWICZ
  • 6 łyżek margaryny (lub masła)
  • 1 mała cebulka (drobno posiekać)
  • 1 łyżka stołowa suszonej bazylii
  • sól, pieprz mielony – do smaku;
  • 4 łyżki bułki tartej;
  • 1 pęczek pietruszki (zmielić);
  • starta mozarella, w zależności od upodobania, ok 150 gramów

 

Sposób przygotowania:

chrupiąca pierś pod pomidorowym kocykiem
1. Nagrzać piekarnik (na 180 stopni), rozpuścić 3 łyżki margaryny w naczyniu żaroodpornym 2. Piersi umyć i podzielić na mniejsze kawałki (np. jedna pierś na 4 kawałki) 3. Przygotować sos, który będzie naszym "kocykiem": połączyć drobno posiekaną cebulkę z sosem do spaghetti ŁOWICZ, dodać bazylię oraz połowę drobno posiekanej natki pietruszki. doprawić pieprzem i solą, wymieszać. 4. Piersi z obu stron maczać w rozgrzanym tłuszczu, z wierzchu równomiernie rozłożyć sos pomidorowy i piec w piekarniku ok. 30-35 min. 5. W międzyczasie przygotować chrupiącą posypkę: roztopić na patelni 3 łyżki margaryny, wymieszać z bułką tartą i pozostałą drobno posiekaną nacią pietruszki. 6. Po około 30-35 min. wyjąć na chwilę naczynie z piekarnika i każdą pierś posypać z wierzchu posypką, a na wierzch tartą mozarellą. 7. Zapiec jeszcze około 5-10 minut, dopóki ser się nie roztopi.Smacznego :)