agata85p

agata85p

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Chrupiące gofry wytrawne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gofry wytrawne z rukolą, szynką parmeńską, gruszką, winogronem, serem brie i orzechami pistacjowymi. Podane z sosem balsamico.

Chrupiące gofry wytrawne

Składniki:

Chrupiące gofry wytrawne

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • świeżo zmielony pieprz

 

 

  • Krem balsamiczny(balsamico):
  • szklanka brązowego cukru
  • szklanka octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry wytrawne
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, szybko rozprowadzamy go tak żeby był równomiernie rozłożony. Cukier zacznie karmelizować. Tak topiącego się cukru nie mieszamy bo powstaną nam grudki w sosie. Gdy uzyskamy już karmel ocet balsamiczny i mieszamy aż zgęstnieje. Przelewamy do naczynia. Patelnie od razu zalewamy wodą. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pieprz, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, olej i żółtka i zmiksować na gładką masę W osobnej misce ubić białka (białka nie mogą zawierać cząstek żółtek). Dodać ubitą pianę do reszty ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty. Studzić na kratce. Jeśli chcemy aby gofry były ciepłe I chrupiące wkładamy na ok 10 minut do piekarnika. W tym czasie myjemy rukolę, kroimy gruszkę, ser i winogrona. Na gofra kładziemy kolejno rukolę, szynkę parmeńską, ser brie, gruszkę, winogrona. Posypujemy orzeszkami I polewamy kremem. Smacznego!