monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Chrupiący kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kurczak przygotowany według tego przepisu ma chrupiącą skurkę z wierzchu a w środku jest mięciutki i soczysty.

Chrupiący kurczak

Składniki:

Chrupiący kurczak

 

Sposób przygotowania:

Chrupiący kurczak
Skrzydełka dzielimy na porcje ( lotki nie będą nam potrzebne), przekładamy do miski dodajemy 1-2 łyżki soli i zalewamy wodą. Odstawiamy na kilka godzin.

W jednej misce mieszamy składniki na panierkę mokrą a w drugiej na suchą . Wymoczone w solance kawałki mięsa osuszamy ręcznikiem papierowym.

We frytkownicy rozgrzewamy olej. Mięsne kawałki zanurzamy w maślance a następnie w mące z przyprawami obstukując jej nadmiar. Wrzucamy na gorący olej i smażymy ok. 5 min.