Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Chrupiący schabowy z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super polskie danie w super letniej wersji

Chrupiący schabowy z młodą kapustą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrupiący schabowy z młodą kapustą

 

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz - do smaku
  • mąka pełnoziarnista - 3 - 4 łyżki
  • jajko
  • bułka tarta - 3 - 4 łyżki
  • smalec do smażenia
  • Kapusta zasmażana:
  • główka młodej kapusty
  • 2 młode cebule
  • pęczek koperku
  • ćwierć kostki masła
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • pieprz, sól - do smaku
  • ocet winny lub jabłkowy - ok. pół szklanki

Sposób przygotowania:

Chrupiący schabowy z młodą kapustą
Kapustę pokrój - nie musi być drobno. Zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości - ok. 15 - 20 min. Odcedź, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany koperek, masło i ocet. podgrzewaj mieszając. dodaj mąkę i smaż jeszcze, aż kapusta stanie się "aksamitna". Dopraw do smaku. Kotlety schabowe rozbij niezbyt cienko, posmaruj cieniutko musztardą, oprósz solą, pieprzem i opanieruj w mące (ja używam pełnoziarnistej), rozmąconym z wodą jajku i w tartej bułce. Smaż na smalcu na mocno rumiany kolor z obu stron. Podawaj z kapustą, ziemniakami z wody z koperkiem i chłodnym piwem.
Chrupiący schabowy z młodą kapustą
Kapusta nie musi być drobno szatkowana.