SUPERPRZEPIS

Chrzanowa galaretka z jajkiem

  • 1
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Chrzanowa  galaretka z jajkiem Więcej zdjęć (2)

Chrzan i jajko obowiązkowo gości na moim świątecznym stole,ale tym razem podane inaczej

Składniki:

Chrzanowa galaretka z jajkiem

 

  • 1 słoiczek ulubionego chrzanu /ok.300 g./
  • ok.1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny/ok.10 g/
  • cukier i sól do smaku
  • 4-5 szt jajek ugotowanych na twardo/ilość jajek zależy od wielkości foremek jakie użyjemy na galaretkę/
  • masło lub olej do foremek

Sposób przygotowania:

Chrzanowa galaretka z jajkiem
Chrzan przełożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru płynu Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku cukrem i solą. Ugotowane jajka obrać.Przygotować małe miseczki lub foremki silikonowe / trochę większe niż jajo/i każdą posmarować masłem lub olejem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. W niewielkim rondelku mocno podgrzać śmietanę /ale nie gotować/, dodać rozpuszczoną żelatynę i mieszać aż składniki dokładnie się połączą. Do przestudzonej śmietany z żelatyną dodać chrzan. Dokładnie wymieszać. Chrzan nakładać do miseczek na ok.2/3 wysokości, włożyć jajko i przykryć .Przygotowane galaretki wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Chrzanowa  galaretka z jajkiem
Zastygniętą galaretkę wyłożyć na udekorowany półmisek

Tagi:

jajko jajka