Roxi

Roxi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ciacho z marcheweczką Roxi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tym ciastem na pewno zaskoczycie gości.......

Ciacho z marcheweczką Roxi

Składniki:

Ciacho z marcheweczką Roxi

 

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki oleju roslinnego
  • 1 1/2 szkl. białego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki startej na tarce machewki
  • 1 szklanka płatków/wiórków kokosowych
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 puszka (ok. 225 g) rozkruszonego ananasa z sokiem
  • 1 szklanka rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciacho z marcheweczką Roxi
Nagrzać piekarnik do 175 st.C. Natłuścić i obsypać maką formę 20x30 cm.
W średniej wielkosci misce przesiać razem makę, sodę, sól i cynamon. Odstawić.
W dużej misce wymieszać jajka, maślankę, olej, cukier i wanilię. Dobrze wymieszać. Dodać mieszankę z mąki i dobrze wymieszać.
W średniej wielkości misce wymieszać marchewkę, kokos, orzechy, ananasa i rodzynki.
Za pomocą dużej drewnianej łyżki lub mocnej trzepaczki dodać do masy mieszankę z marchewki i dobrze wymieszać.
Wylać do przygotowanej formy i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
Odstawić do wystygnięcia na co najmniej 20 minut przed podaniem.