Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto biszkoptowe z masą i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z kremem i dżemem porzeczkowym jest bardzo smaczne.

Ciasto biszkoptowe z masą i dżemem

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z masą i dżemem

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl dżemy z czarnej porzeczki
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • Krem
  • 2 szkl śmietany kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z masą i dżemem
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Ostudzony, upieczony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i aromatem. Następnie dodać serek i zmiksować, połowę wyłożyć na 1 placek, posmarować połową dżemu porzeczkowego. Następnie ułożyć biszkopty i ponownie krem. Posmarować pozostałym dżemem, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta ozdobić według uznania.