misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne idealnie kruche ciasteczka budyniowe przełożone pyszną marmoladę. Takie ciasteczka to idealny dodatek do kawy lub herbaty.

Ciasteczka budyniowe Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Ciasteczka budyniowe

 

  • Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 25 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka skondensowanego
  • szczypta soli
  • Do przełożenia:
  • marmolada
  • Dodatkowo:
  • 50 g czekolady białej
  • posypka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka budyniowe
Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem trzcinowy oraz szczyptą soli. Dodajemy po jednym żółtku oraz mleko skondensowane. Następnie partiami wsypujemy proszek budyniowy oraz przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto dajemy do woreczka i wkładamy na godzinę do lodówki.

Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut. Studzimy.

Na połowę ciastek nakładamy porcję marmolady i przykrywamy drugim ciastkiem.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Robimy dekoracyjne wzorki na górze ciastek. Całość można posypać dowolną posypką.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka budyniowe
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami i szczyptą soli
Ciasteczka budyniowe
Do utartego tłuszczy z cukrami dodajemy po jednym żółtku oraz mleko skondensowane
Ciasteczka budyniowe
Do powstałej masy dodajemy partiami przesianą mąkę oraz proszek budyniowy
Ciasteczka budyniowe
Ciasto dajemy do woreczka i dajemy na godzinę do lodówki
Ciasteczka budyniowe
Ciast rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka budyniowe
Wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka budyniowe
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka budyniowe
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut
Ciasteczka budyniowe
Na ciastka nakładamy porcję marmolady
Ciasteczka budyniowe
Składamy ciasteczka
Ciasteczka budyniowe
Dekorujemy czekoladą
Ciasteczka budyniowe
Gotowe ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku