Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chrupiące, pachnące cynamonem ciastka. Miękną na drugi dzień.

Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym

 

  • mąka pszenna - 2 szklanki,
  • cukier - 3/4 szklanki,
  • jajo,
  • syrop klonowy (lub miód sztuczny) - 3 lyzki,
  • masło - kopiasta łyżka,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • cynamon - łyżka,
  • cukier z wanilią - niepełna łyżeczka,
  • mąka do posypania stolnicy,
  • papier do pieczenia,

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym
Masło podgrzać i wymieszać z syropem klonowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem (przez nieuwagę cynamon dodałam na końcu). Dodać jajo i przestygnięte masło z syropem klonowym, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwalkowac na grubość ok 0,5 cm na posypanej mąką stolnicy i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę zachowując odstęp, bo ciastka nieco urosną i piec przez ok 5-10 minut w 170-180 stopniach, kontrolując czas pieczenia (zależny od rodzaju piekarnika). Studzić na kratce i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Ciastka po upieczeniu były nieco twarde, ale zmiękły następnego dnia.
Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym
Etap 1
Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym
Etap 2
Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym
Etap 3
Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym
Etap 4