aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Ciasteczka dalmatyńczyki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasteczka dalmatyńczyki

Ciasteczka dalmatyńczyki

Składniki:

Ciasteczka dalmatyńczyki

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka dalmatyńczyki
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać do mąki margarynę i posiekać. Następnie wbić jajko i dodać żółtka. Wymieszać. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto jak na makaron. Rozwałkować na grubość 4mm. Szklanką wykroić kółka, układać na wysmarowanej blaszce i piec na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić na kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać z jednej strony w białej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia. Czekoladę gorzką lub mleczną także rozpuścić na kąpieli wodnej. Na ciasteczkach z zastygniętą białą czekoladą robić niewielkie brązowe kropeczki z czekolady gorzkiej. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.