Sposób przygotowania:
Ciasteczka Drożdżowe z jabłkiem
Zrobić zaczyn: w garnuszku delikatnie podgrzać mleko, wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 15 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i wbić żółtka. Margarynę rozpuścić. Do miski z mąką i resztą składników wlać zaczyn, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie robić się gładkie, wlać jeszcze ciepłą margarynę i wyrabiać dalej. Gotowe - przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki i pokroić na półokrągłe plasterki ( ok. 0,5 cm grubości ). Plasterki obtoczyć w cukrze. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, następnie wykrawać kółeczka ( mniej więcej 8 cm średnicy ). Na każdym kółeczku położyć kawałek jabłka, złożyć na pół i delikatnie skleić w jednym miejscu. Piec w 180°C, ok.20 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!ą ę ś ć ż ź ł ć ń
sylwia17