celi1

celi1

Szef Kuchni
[Przepisów: 88]

Ciasteczka drożdżowe z jabłkiem.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To mój następny eksperyment z ciasta drożdżowego...

Ciasteczka drożdżowe z jabłkiem.

Składniki:

Ciasteczka drożdżowe z jabłkiem.

 

  • Ciasto drożdżowe:...
  • 50 g drożdży...
  • szklanka mleka...
  • szklanka cukru...
  • około 60 dag mąki...
  • 80 g roztopionej margaryny...
  • 1 jajo..
  • .
  • Nadzienie: 2 jabłka, łyżka cynamonu, cukier waniliowy małe opk

Sposób przygotowania:

Ciasteczka drożdżowe z jabłkiem.
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szkanki ciepłego mleka, 2 łyżkach cukru i 2 łyżkach mąki i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosły. 2. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do mąki, dodajemy reszte ciepłego mleka, ubite jajko z cukrem, roztopioną ciepłą margarynę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za miękkie to dodajemy mąkę, jeśli za twarde to dolewamy ciepłego mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Około 1 godzinę. 3. Jabłko obieramy i kroimy na drobne kawałeczki, mieszmy je z cynamonem i cukrem waniliowym. 4. Ciasto wałkujemy cieńko i wykrawamy kwadraty. Na środki nakładamy przygotowane jabłka. Każdy róg kwadratu zaginamy do środka i sklejamy je razem. Środek ciasteczek w miejscu sklejenia się razem wszystkich rogów kwadratu można lekko wcisnąć do środka i nasypaćtam trochę cukru zwykłego, wtedy będą słodsze. Przykrywamy ciasteczka by wyrosły jeszcze na pół godziny a potem pieczemy 15-20 min w 200-210 stopniach aż nabiorą koloru.