Sposób przygotowania:
Ciasteczka grzybki
CIASTO: Do miski włożyć masło, dodać cukier puder.Mikserem ubić masło z cukrem.Dodać mąkę, śmietanę.Całość wyrobić do uzyskania jednolitej masy.Gotowe ciasto podzielić na 2 części.Do jednej części dodać kakao.Obydwie części włożyć do lodówki na 1,5 godziny.Następnie rozwałkować dwie części caista.Z rozwałkowanego ciasta kakaowego wyciąć krążki i nałożyć je na zewnętrzną stronę foremek do babeczek.Z białego rozwałkowanego ciasta wyciąć krążki o średnicy foremki do babeczek, w krążkach wyciąć małe otworki o średnicy 1 cm.Z niewielkiej ilości białego ciasta zrobić wałeczek grubości 1 cm, pociąć je na równe części długości 4 cm.Z jednej strony zanurzyć wałeczek w białku, końcówkę obtoczyć w białku.Wszystkie elementy piec na złoty kolor w temp. 180 stop. przez 15 minut. KREM: W misce którą umieścić w garnku na parze ubić jajka z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodać sok z cytryn. Cały czas mieszać, doprowadzić krem do zgęstnienia. Dodać miękkie masło. Garnek zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego roztopienia się masła. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki. Wypieczone elementy grzybków złożyć. Na kapelusze z ciemnego ciasta nałożyć krem cytrynowy, następnie krążki jasnego ciasta. W wycięty otworek w białym krążku włożyć wałeczek ciasta, tak by koniec obtoczony w maku stanowił spód nóżki. Na samym końcu delikatnie maczamy kapelusz grzybka w polewie czekoladowej. POLEWA CZEKOLADOWA: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, po rozpuszczeniu dodać masło.Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Za pomocą pędzelka posmarować polewą górną powierzchnię czekoladowych krążków.