Ciasteczka kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do malaksera wsypać mąkę (najlepiej przesianą przez sito), masło pokrojone w kostkę, żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i

Ciasteczka kokosowe

Składniki:

Ciasteczka kokosowe

 

  • 120 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki
  • 1 kostka masła (200 g) z lodówki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • ½ opakowania cukru waniliowego

  • Krem
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kokosowe
Do malaksera wsypać mąkę (najlepiej przesianą przez sito), masło pokrojone w kostkę, żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę, na koniec wsypać wiórki kokosowe.

Wyrobione ciasto rozwałkować na cienki placek i wycinać foremkami ciasteczka w różnych kształtach.



Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Ciasteczka piec na rumiano około 15 minut.



Robimy krem: masło roztapiamy w rondelku, następnie mikserem ucieramy je z miodem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mlekiem. Krem wkładamy pomiędzy dwa ciasteczka tego samego kształtu i dociskamy, aby się zlepiły.