misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ciasteczka krabowe z sosem chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać przybrane świeżą kolendrą i pokrojoną papryczką z sosem chili...

Ciasteczka krabowe z sosem chili

Składniki:

Ciasteczka krabowe z sosem chili

 

  • 250g mięsa krabów, świeżego lub z puszki
  • 250 g filetów z dorsza, drobno pokrojonych
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łodyżka trawki cytrynowej, drobno pokrojonej
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
  • 2 łyżki drobno utartego świeżego imbiru
  • 3 łyżki świeżej kolendry pokrojonej
  • 1 białko
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • SOS CHILI:
  • 8 dużych czerwonych papryczek chili, drobno pokrojonych
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona do przybrania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka krabowe z sosem chili
Włożyć do miksera mięso krabów, dorsza, czosnek, chili, trawkę, imbir, kolendrę, białko i zmiksować. Przykryć odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Przygotować sos chili: do rondelka włożyć wszystkie składniki poza sosem sojowym. Zagotować, przykryć i podgrzewać 10-12 minut. Przełożyć do miksera i utrzeć dokładnie. Przelać z powrotem do rondelka i dodać sos sojowy. Podgrzewać 2 minuty. Podawać gorący albo zimny. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni o grubym dnie lub teflonowej; nakładać łyżką lekko rozpłaszczając porcje masy z mięsa krabów, smażyć 3-4 minuty, po obu stronach, aż nabiorą złotego koloru. Podawać przybrane świeżą kolendrą i pokrojoną papryczką z sosem chili.