iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowe ciasteczka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto drożdżowe i pyszne letnie truskawki - wyszły mi z tej kombinacji bardzo smaczne i proste ciasteczka.

Drożdżowe ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasteczka
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę, jajka, śmietanę oraz pokruszone drożdże, szybko zagnieść ciasto tak jak kruche. Bez czasu na wyrastanie ciasto cienko ( około 1/2 cm) rozwałkować na stolnicy podsypanej sporą ilością mąki i szklanką wyciąć krążki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, następnie każde ciasto posmarować lekko ubitym jajkiem i poukładać na wierzchu plasterki truskawek lekko je wciskając. Ciasteczka na koniec posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st od 15 do 18 min. Moje truskawki były dosyć kwaśne więc ciastka po wierzchu posypałam dodatkowo cukrem pudrem
Drożdżowe ciasteczka
Z rozwałkowanego ciasta szklanką wyciąć krążki
Drożdżowe ciasteczka
Kazde ciastko posmarować ubitym jajkiem
Drożdżowe ciasteczka
Na wierzchu ułozyć plasterki truskawek

Tagi:

jajko jajka