Sposób przygotowania:
Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym
Do miski przełożyć masę makową. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Następnie dodać proszek oraz jajko i zagnieść ciasto. Dodać masło i dokończyć zagniatanie ciasta. Gdyby ciasto było zbyt „suche” dodać mleko i wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Na blacie posypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości 2 mm i wyciąć foremką ciasteczka. W połowie ciastek mniejszą foremką wyciąć dziurki. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i kłaść całe ciastko, na wierzchu delikatnie ulożyć ciastko z dziurką i włożyć łyżeczką dżemu. W miseczce wymieszać syrop barmański z przegotowaną wodą i mieszanką posmarować ciasteczka. Piec w 180 st około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Smacznego!
mysza75
monikaT83
Babeczka35
Pyszne ciasteczka:)
monikaT83