monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zostało mi trochę gotowej masy makowej i wykorzystałam je do przygotowania takich oto ciasteczek, moje córeczki były zachwycone takimi gwiazdkami:), zapraszam:)

Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

 

  • 160 g gotowej masy makowej
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki dżemu śliwkowego
  • 1 łyżka syropu barmańskiego irish carem

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym
Do miski przełożyć masę makową. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Następnie dodać proszek oraz jajko i zagnieść ciasto. Dodać masło i dokończyć zagniatanie ciasta. Gdyby ciasto było zbyt „suche” dodać mleko i wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Na blacie posypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości 2 mm i wyciąć foremką ciasteczka. W połowie ciastek mniejszą foremką wyciąć dziurki. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i kłaść całe ciastko, na wierzchu delikatnie ulożyć ciastko z dziurką i włożyć łyżeczką dżemu. W miseczce wymieszać syrop barmański z przegotowaną wodą i mieszanką posmarować ciasteczka. Piec w 180 st około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Smacznego!
Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym
do miski przełożyć masę makowa dodać makę i wymieszać
Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym
dodać jajko i dobrze je wymieszać z resztą składników
Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym
z przygotowanego ciasta wyciąć ciasteczka foremką
Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym
nalożyć dżem w puste miejsca i piec w 180 st

Tagi:

jajko jajka