motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasteczka miodowe z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka są smaczne i szybciutko znikają z talerzyka

Ciasteczka miodowe z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka miodowe z kokosem

 

  • CIASTO;
  • 10 dkg margaryny
  • 2 jaja
  • 20 dkg cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szkl mleka
  • POLEWA
  • 30 dkg masła
  • 5 dkg kakao
  • 3/4 szkl mleka
  • 30 dkg cukru
  • NA WIERZCH;
  • 25 dkg kokos

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka miodowe z kokosem
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i mleko. Miód roztapiamy i chłodzimy. Dalej ucierając dodajemy zimny miód. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. A na końcu dajemy ubitą pianę z białek. Dobrze wymieszane dajemy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20-25 min. Upieczone ciasto chłodzimy i kroimy na kostki. POLEWA; wszystkie składniki przeznaczone na polewę dajemy do garnka i gotujemy ok. 3 min. Następnie polewę ściągamy i dajemy, aby wystygła. Jak polewa jest chłodna to moczymy w niej przygotowane ciasteczka. Z polewy dajemy na czysty talerzyk, aby polewa obciekła, a na koniec obtaczamy w kokosie. Ciasteczka od razu są gotowe do spożycia.
Ciasteczka miodowe z kokosem
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, mleko, roztopiony zimny miód, Dalej ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu pianę z białek i pieczemy
Ciasteczka miodowe z kokosem
Upieczone ciasto chłodzimy i kroimy w kostkę, następnie moczemy w przygotowanej polewie
Ciasteczka miodowe z kokosem
Ciasteczka z polewy musimy dać na talerzyk, aby polewa obciekła
Ciasteczka miodowe z kokosem
A na końcu obcieknięte ciasteczka obtaczamy w kokosie i układamy każde z osobna

Tagi:

ciasto