kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Ciasteczka pieguski z orzechami laskowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy na zewnątrz hula wiatr i jest przeraźliwie zimno lubię zamknąć się w kuchni i coś upiec. Zazwyczaj jest to drożdżówka lub ciasteczka. Dziś proponuję znane i lubiane ciasteczka pieguski w wersji homemade.

Ciasteczka pieguski z orzechami laskowymi

Składniki:

Ciasteczka pieguski z orzechami laskowymi

 

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki czekoladowych kropelek
  • 1/2 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pieguski z orzechami laskowymi

ETAP 1:

W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem i jajkiem. Do utartej masy dodaj mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz mleko.

Wyrób mikserem ciasto. Wsyp posiekane orzechy, czekoladę oraz rodzynki i jeszcze raz wymieszaj tak aby dodatki połączyły się z ciastem.

Przygotuj dwie blachy, ich dno wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i układaj na blasze. Każde ciastko spłaszcz dłonią.

Ciasteczka piecz w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut. Z podanej ilości otrzymasz ok. 30 ciasteczek.

Wystudzone ciasteczka przechowuj w pojemniku. Jeśli chcesz aby zmiękły, do pojemnika w którym je przechowujesz włóż kawałek jabłka lub pomarańczy i zostaw na dzień lub dwa.


Tagi:

ciasteczka