margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ciasteczka z budyniem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Łatwe i smaczne ciasteczka na każdą okazję - z budyniem i owocami.

Ciasteczka z budyniem

Składniki:

Ciasteczka z budyniem

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • kostka masła (ja dodałam margaryny)
  • cukier waniliowy
  • łyżka śmietany lub jogurtu typu greckiego
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:
  • 2 budynie o dowolnym smaku (ja pomieszałam waniliowy ze śmietankowym)
  • cynamon do posypania
  • świeże owoce

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z budyniem
Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypujemy do miski. Dodajemy posiekane w kawałki masło lub margarynę (wolę kiedy masło jest miękkie lepiej się miesza). Wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dodajemy też łyżkę śmietany. Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek ok 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy koła (ja kroiłam na kwadraty) i wylepiamy foremki do babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy aż uzyskają złoty kolor przez ok 30 min w temp.190 stopni. Budynie przygotowujemy z mniejszej ilości mleka niż jest napisane na opakowaniu. Ostudzone babeczki wypełniamy gotową masą budyniową, posypujemy cynamonem i przystrajamy ulubionymi owocami. Smacznego.