Sposób przygotowania:
Ciasteczka z jabłkami
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtko,jajko,drożdże utarte z cukrem,śmietaną i szczyptą soli.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Jabłka umyć,obrać,pokroić w ósemki,usunąć gniazda nasienne.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/3 centymetra i wyciąć foremką krążki.Na połowie krążka ułożyć ósemką jabłka i zawinąć drugą połową.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15-20 minut na złocisty kolor.Gorące posypać cukrem pudrem.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtko,jajko,drożdże utarte z cukrem,śmietaną i szczyptą soli.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Jabłka umyć,obrać,pokroić w ósemki,usunąć gniazda nasienne.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/3 centymetra i wyciąć foremką krążki.Na połowie krążka ułożyć ósemką jabłka i zawinąć drugą połową.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15-20 minut na złocisty kolor.Gorące posypać cukrem pudrem.