Sposób przygotowania:
Ciasteczka z musli i żurawiną
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Suszoną żurawinę drobniej posiekałam. Miękkie masło utarłam najpierw z cukrem, a następnie z jajkiem. Dodałam miód (żeby wygodnie go odmierzyć, posmarowałam szklankę odrobiną oleju, miód świetnie z niej wypłynął i nie pozostał na ściankach) i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną żurawinę i musli, wymieszałam łyżką. Ciasto przykryłam kawałkiem folii i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W oryginalnym przepisie ciasto miało się dać rozwałkować, ale ponieważ było to absolutnie niewykonalne, nałożyłam porcje ciasta na blachę łyżeczką (w odstępach, bo się rozpływa). Piekłam ok. 18 minut do wyraźnego zrumienienia. Z blachy zdjęłam dopiero, kiedy ciasteczka całkowicie wystygły. **Przepis zaczerpnęłam o ostatniego numeru Poradnika domowego.
zbysiowa
edytaha
Ok, zaraz wysyłam :)))
marietta
edytaha
Istnieje takie ryzyko, bo są bardzo kruchutkie :)
dża
edytaha
Jeśli lubisz takie płatkowo-owsiane, to na pewno Ci posmakują. Mój mąż zachwycony pochłonął już połowę ciasteczek, a mnie też bardzo smakują :)
Natala1210
edytaha
Dziękuję Natalo :)