anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasteczka z suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo proste do wykonania maślane ciasteczka z żurawiną i skórką pomarańczową, obtoczone w wiórkach kokosowych. Do ich wykonania nie są potrzebne foremki.

Ciasteczka z suszoną żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka z suszoną żurawiną

 

  • mąka tortowa - 350 g
  • żurawina suszona - 100 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 80 g
  • mleko - 2 łyżki
  • żółtka - 2 szt.
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z suszoną żurawiną
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszysty krem. Wlać mleko, sól imiksując na najniższych obrotach miksera dodawać partiami mąkę. Wsypać drobno posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczową. Jeszcze raz krótko zmiksować. Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałki. Każdy wałek zwilżyć wodą i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki o grubości 4 mm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 10 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie wystudzić ciastka na kratce kuchennej. Można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku około 10 dni. 
Ciasteczka z suszoną żurawiną
Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałki.
Ciasteczka z suszoną żurawiną
Można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku około 10 dni.