julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Ciasteczkowe karpatkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, delikatna karpatka :)

Ciasteczkowe karpatkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczkowe karpatkowe

 

  • Ciasto:
  • 125 g margaryny
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka rozm. M
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
  • Krem:
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
  • 100 g margaryny
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 75 g cukru (ok. 5 łyżek)

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowe karpatkowe
Ciasto: Wodę z margaryną zagotować, wsypać mąkę i energicznie mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do wystudzenia. Wbić jajka, wsypać proszek do pieczenia i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części. Tortownicę posmarować cienko masłem lub magaryną i posypać mąką. Wyłożyć połowę ciasta i piec przez 20 minut w 200 stopni a następnie 10 minut w 150 stopni. Drugą połowę tak samo. Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem, a w drugiej rozrobić budyń. Do zagotowanego mleka wlać rozrobiony budyń i cały czas mieszać aby się nie spalił i nie powstały grudki, zagotować. Margarynę utrzeć, wrzucić zimny krem i miksować przez ok. 5 minut. Na pierwszy płat ciasta wykładamy cały krem i przykrywamy drugim płatem. Możemy skropić czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Ciasteczkowe karpatkowe
Wodę z margaryną zagotować, wsypać mąkę i energicznie mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do wystudzenia. Wbić jajka, wsypać proszek do pieczenia i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części. Tortownicę posmarować cienko masłem lub magaryną i posypać mąką.
Ciasteczkowe karpatkowe
Upieczone płaty ciasta, ugotowany budyń i zagotowany
Ciasteczkowe karpatkowe
Margarynę utrzeć, wrzucić zimny krem i miksować przez ok. 5 minut. Na pierwszy płat ciasta wykładamy cały krem
Ciasteczkowe karpatkowe
Pierwszy płat nasmarowany kremem przykryty drugim płatem - karpatka gotowa :)