PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Ciastka Królewny Śnieżki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszne ciastka na każdą okazję.

Ciastka Królewny Śnieżki

Składniki:

Ciastka Królewny Śnieżki

 

  • Ciasto:
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 10 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1/2 opakowania Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
  • Obłożenie:
  • 300-400 g wiśni (z kompotu lub mrożone)
  • 400 ml soku z wiśni lub kompotu
  • 1 Kisiel wiśniowy Dr. Oetkera
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 1 Posypka czekoladowa Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Ciastka Królewny Śnieżki
Sposób przygotowania: Margarynę, cukier puder, aromat rumowy wymieszać mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka, a następnie, ciągle ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę (38 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut. Piekarnik elektryczny: temp. 180oC (powinien być podgrzany) Piekarnik gazowy: temp. 180oC (nie powinien być podgrzany) Po upieczeniu i wyłożeniu z formy zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.Z soku wiśniowego lub kompotu odlać 0,5 szklanki i wymieszać z kisielem wiśniowym, dodać cukier i zagotować. Dosypać wiśnie i razem wymieszać. Gorącą masę nałożyć na wierzch ciasta, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder ze Śmietan-fixem. Ciasto pokroić na kawałki, przybrać bitą śmietaną i posypką czekoladową.