mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Ciastka okrągłe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

już prościej nie może być opisany. Smaczego

Ciastka okrągłe

Składniki:

Ciastka okrągłe

 

  • 35 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 3 żóltka
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • Do przełożenia:
  • dowolna masa bądź marmolada (tu: masa budyniowa)
  • wiórki kokosowe
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 op. budyniu waniliowego
  • 1/4 l. mleka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 margaryny

 

Sposób przygotowania:

Ciastka okrągłe
Tłuszcz usiekać z mąką. Dodać zóltka i smietanę i siekać dalej do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować i wykrawywać LITERATKĄ (to taka mała szklaneczka) ciasteczka. wyłożyć na wytłuszczoną masłem blachę i piec w temperaturze 180 st. aż uzyskają złoty kolor (ok. 25 minut). Po upieczeniu przełożyć masą bądź marmoladą, posmarować również boki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Masa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. margarynę utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

Tagi:

ciastka deser