Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciastka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciastka z pysznym nadzieniem.

Ciastka z budyniem

Składniki:

Ciastka z budyniem

 

  • 3 sztuki jajka,
  • 1 łyżka cukier,
  • 1 opakowanie budyń waniliowy,
  • 2 szklanki mleko,
  • 1 łyżeczka kwaśna śmietana,
  • 1/2 kostki masło roślinne,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 1,5 szklanki mąka,
  • do posypania cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciastka z budyniem
Budyń waniliowy wymieszać z cukrem i 1/4 szklanki wody. Pozostałe mleko zagotować, dodać do niego budyń wymieszany z mlekiem i ugotować go. Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do niej cukier, masło, śmietanę i żółtka jaj. Zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować i wykrawać z niego kwadraty. Na środek każdego z nich nakładać odrobinę budyniu, zawijać na kształt ciasteczek( dowolny). Ciasteczka układać na wyłożonej pergaminem blaszce i piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.