Sposób przygotowania:
Ciastka z wiśniami 2
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 100g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, pokruszony twaróg oraz mleko i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym. 35x25cm. Na środku rozłożyć wypestkowane i odsączone wiśnie, zostawiając 1,5 cm wolnego wzdłuż dłuższych boków. Posypać resztą cukru. Boki posmarować białkiem. Delikatnie zrolować. Pokroić na trójkąty - w taki sposób, w jaki kroimy tort. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozkłócić ze śmietanką, posmarować nim wierzch ciastek. Piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować.