Sposób przygotowania:
Ciastko Filiżanka kawyBabeczki:
Masło roztopić, ostudzić. W jednej misce wymieszać mokre składniki, czyli masło, mleko i jajko, a w drugiej suche, czyli przesiana mąkę z proszkiem i sodą, kakao, kawę, cukier puder. Następnie połączyć ze sobą suche i mokre składniki aż powstanie jednolita masa.
Etap 2:
Ciasto przelać do miseczek (lub naczyń zbliżonych kształtem do filiżanek) wysmarowanych masłem i oprószonych bułka tartą o pojemności ok. 180 ml. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i piec przez ok. 25- 30 minut (do suchego patyczka).
Ostudzić, wyciągnąć z formy. Ściąć zaokrąglone wierzchołki ciasta.
Etap 3:
Masa maślana:
Miękkie masło utrzeć z pudrem. Posmarować boki babeczek.
Etap 4:
Masę plastyczna podzielić na pół. Z jednej połowy rozwałkować długi prostokąt (ja użyłam wałka z wzorem) i zostawić trochę na uszko. Ciastko postawić na talerzyku.
Masą cukrową obłożyć ciasto filiżanki. Masa powinna wystawać ok. 2 cm ponad ciastem. Czynność powtórzyć z drugim ciastkiem.
Uformować i przylepić uszko. Włożyć do lodówki.
Pianka kawowa:
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim kawę, cukier i żelatynę. Ostudzić. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Stężałą piankę wylać na wierzch ciasta. Ponownie włożyć do pełnego stężenia.
Śmietanę ubić z pudrem na sztywno. Za pomocą szprycy zrobić rozetkę na środku pianki. Posypać startą czekoladą.
SylaUla
Jagodowa
Di bloguje
marietta
monikaT83
Hrabina w kuchni