Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciastko Filiżanka kawy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Słodka filiżanka kawy, ale tym razem nie do picia. Ciekawie się prezentuje, a przy odrobinie zdolności plastycznych możecie także nieźle nabrać swoich gości.

Ciastko Filiżanka kawy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastko Filiżanka kawy

Ciasto (na 2 sztuki):

  • 65 g masła
  • 65 g mąki
  • 65 g cukru pudru
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa śmietanowa:

  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru (kopiasta)

Pianka kawowa:

  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • ok. 200 g gotowej masy cukrowej białej
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki startej czekolady
  • masło i bułka tarta do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Ciastko Filiżanka kawy

Babeczki:

Ciastko Filiżanka kawy
Z suchych i mokrych składników przygotować ciasto.

Masło roztopić, ostudzić. W jednej misce wymieszać mokre składniki, czyli masło, mleko i jajko, a w drugiej suche, czyli przesiana mąkę z proszkiem i sodą, kakao, kawę, cukier puder. Następnie połączyć ze sobą suche i mokre składniki aż powstanie jednolita masa.

Etap 2:

Ciastko Filiżanka kawy
Ciasto przelać do miseczek, upiec, wystudzić.

Ciasto przelać do miseczek (lub naczyń zbliżonych kształtem do filiżanek) wysmarowanych masłem i oprószonych bułka tartą o pojemności ok. 180 ml. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i piec przez ok. 25- 30 minut (do suchego patyczka).

Ostudzić, wyciągnąć z formy. Ściąć zaokrąglone wierzchołki ciasta.

Etap 3:

Ciastko Filiżanka kawy
Miękkie masło utrzeć z pudrem. Posmarować boki babeczek.

Masa maślana:
Miękkie masło utrzeć z pudrem. Posmarować boki babeczek.

Etap 4:

Ciastko Filiżanka kawy
Ciasto obłożyć masą cukrową na wzór filiżanki.

Masę plastyczna podzielić na pół. Z jednej połowy rozwałkować długi prostokąt (ja użyłam wałka z wzorem) i zostawić trochę na uszko. Ciastko postawić na talerzyku.

Masą cukrową obłożyć ciasto filiżanki. Masa powinna wystawać ok. 2 cm ponad ciastem. Czynność powtórzyć z drugim ciastkiem.

Uformować i przylepić uszko. Włożyć do lodówki.

Pianka kawowa:
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim kawę, cukier i żelatynę. Ostudzić. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Stężałą piankę wylać na wierzch ciasta. Ponownie włożyć do pełnego stężenia.

Śmietanę ubić z pudrem na sztywno. Za pomocą szprycy zrobić rozetkę na środku pianki. Posypać startą czekoladą.


Tagi:

ciastka deser