Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Paris brest z masą pralinową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Paris brest to ciastko z dziurką zrobione z ciasta parzonego nadziane kremem pralinowym i posypane migdałami.

Paris brest z masą pralinową

Składniki:

Paris brest z masą pralinową

 

Sposób przygotowania:

Paris brest z masą pralinową
Do gotującej się wody z masłem dosypać mąkę, mieszać aż masa zacznie odchodzić od ścianek, po czym zdjąć z ognia i ucierać aż do ostygnięcia. Do ostudzonej masy wbijać po jednym jajku stale ucierając, gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę okręgi wielkości spodków do filiżanek, przed pieczeniem posyp migdałami. Ciastka należy piec 20 min w 200 stop. Uprażone orzechy utrzeć lub zblenderować z łyżką masła na gładką masę, mleko zagotować wraz z cukrem wanilią i masą orzechową. Żółtka ubić i wymieszać z mąką, połowę gorącego mleka wlać do żółtek a potem całość z powrotem do gotującego mleka tak aby powstał budyń. Ciepły budyń należy utrzeć z masłem, tak powstałą masą należy przesmarować dwie połówki ciastka i składać razem .

Tagi:

jajko jajka