Sposób przygotowania:
Paris brest z masą pralinową
Do gotującej się wody z masłem dosypać mąkę, mieszać aż masa zacznie odchodzić od ścianek, po czym zdjąć z ognia i ucierać aż do ostygnięcia. Do ostudzonej masy wbijać po jednym jajku stale ucierając, gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę okręgi wielkości spodków do filiżanek, przed pieczeniem posyp migdałami. Ciastka należy piec 20 min w 200 stop. Uprażone orzechy utrzeć lub zblenderować z łyżką masła na gładką masę, mleko zagotować wraz z cukrem wanilią i masą orzechową. Żółtka ubić i wymieszać z mąką, połowę gorącego mleka wlać do żółtek a potem całość z powrotem do gotującego mleka tak aby powstał budyń. Ciepły budyń należy utrzeć z masłem, tak powstałą masą należy przesmarować dwie połówki ciastka i składać razem .
edytaha
marietta