mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciastko Roześmiana Dynia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Takie ciastko z pewnością spowoduje uśmiech na niejednej buźce :)

Ciastko Roześmiana Dynia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastko Roześmiana Dynia

 

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru
  • pomarańczowy barwnik

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastko Roześmiana Dynia
Kruche ciasto: Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i masło mieszam razem w jednej misce. Do całości dodaję całe jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Owijam ciasto folią spożywczą i wstawiam na 10 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na papierze do pieczenia i wycinam nożem kształt dyni. Wstawiam ciastko do nagrzanego piekarnika do temp. 180°C i piekę ok. 15-20 minut aż ciastko się lekko zrumieni. Lukier: Białko kurze ucieram z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Barwię biały lukier na pomarańczowo-dyniowy kolor, maluję ciastko zabarwionym lukrem. Odstawiam ciastko, aż lukier całkowicie zastygnie.
Ciastko Roześmiana Dynia
W misce umieszczam składniki na ciasto i mieszam wszystko
Ciastko Roześmiana Dynia
Z ciasta robię kulkę, rozwałkowuję ją na kształt koła
Ciastko Roześmiana Dynia
Z koła wycinam oczy, nosek i usta dyniowemu ciastku
Ciastko Roześmiana Dynia
Wstawiam ciastko do piekarnika i piekę 15-20 minut