jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Ciasto 3 Bit 4

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto pokryte kremem budyniowym, karmelem oraz bitą śmietaną, przełożone warstwą kruchych herbatników, oblane mleczną czekoladą:)

Ciasto 3 Bit 4

Składniki:

Ciasto 3 Bit 4

 

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • 25 dag cukru kryształu
  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 10 łyżek oleju

 

  • MASA I
  • 1½ budyniu waniliowego
  • ½ l mleka pełnotłustego
  • 15 dag cukru kryształu
  • 1 masło
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • MASA III
  • 400 ml gotowego karmelu w puszce

 

  • POLEWA
  • 1 ½ czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła

 

  • DODATKI
  • 50 dag herbatników maślanych
  • ½ cytryny
  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto 3 Bit 4
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek, a następnie cukier kryształ, cukier waniliowy rozpuścić w letniej wodzie, dodać żółtka i utrzeć mikserem, a potem wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej, a na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej, prostokątnej formy i piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na masę I, ugotować budyń w ½ litra mleka z dodatkiem cukru kryształu i waniliowego, a później dobrze schłodzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, po czym dodawać stopniowo zimny budyń, ciągle ubijając. Ze składników na masę II, śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając pod koniec ubijania zagęszczacz do śmietany. Z połowy cytryny odcisnąć sok, wymieszać z wodą i skropić ostudzone ciasto. Następnie na ciasto nałożyć krem budyniowy, przykryć go herbatnikami. Na warstwę herbatników rozsmarować karmel, który również przykryć herbatnikami. Potem wyłożyć śmietanę i wyłożyć herbatniki. Przygotować polewę, z rozpuszczonej na małym ogniu czekolady z dodatkiem mleka i masła, a jeszcze ciepłą oblać wierzchnią warstwę ciasta czyli herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce, ale przed podaniem należy je ogrzać do temperatury pokojowej.