Sposób przygotowania:
Ciasto 3 Bit 4
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek, a następnie cukier kryształ, cukier waniliowy rozpuścić w letniej wodzie, dodać żółtka i utrzeć mikserem, a potem wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej, a na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej, prostokątnej formy i piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na masę I, ugotować budyń w ½ litra mleka z dodatkiem cukru kryształu i waniliowego, a później dobrze schłodzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, po czym dodawać stopniowo zimny budyń, ciągle ubijając. Ze składników na masę II, śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając pod koniec ubijania zagęszczacz do śmietany. Z połowy cytryny odcisnąć sok, wymieszać z wodą i skropić ostudzone ciasto. Następnie na ciasto nałożyć krem budyniowy, przykryć go herbatnikami. Na warstwę herbatników rozsmarować karmel, który również przykryć herbatnikami. Potem wyłożyć śmietanę i wyłożyć herbatniki. Przygotować polewę, z rozpuszczonej na małym ogniu czekolady z dodatkiem mleka i masła, a jeszcze ciepłą oblać wierzchnią warstwę ciasta czyli herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce, ale przed podaniem należy je ogrzać do temperatury pokojowej.
izabela11111
katasia127