Sposób przygotowania:
Ciasto Afrodyta
Biszkopt ciemny: Białka ubij na sztywną pianę. Naprzemiennie dodawaj cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodawaj olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 25x35 cm). Piecz 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrój na dwa blaty. Biszkopt jasny: Białka ubij. Stopniowo dodawaj kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylej na blaszkę i piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni. Truskawki zmiksuj blenderem. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj. Przestudź. Gęstą masę wyłóż na ciemny biszkopt. Przykryj biszkoptem jasnym. Na mleku ugotuj budyń. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce zimnego budyniu. Wlej spirytus i utrzyj. Masę wyłóż na biszkopt jasny. Przykryj biszkoptem ciemnym. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i ozdób rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą.
gosiapiotrek23
zbysiowa