Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pani Walewska wg Mysiuni

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo słodkie ciasto, ale też bardzo smaczne :)

Pani Walewska wg Mysiuni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pani Walewska wg Mysiuni

 

  • Ciasto:

 

 

  • Krem:

 

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Pani Walewska wg Mysiuni
Z mąki, margaryny, proszku i żółtek zagniatamy jednolite ciasto, które dzielimy na pół. Każdą z części ciasta wałkujemy wielkości tradycyjnej, prostokątnej blaszki, w których ciasto układamy i nakłuwamy widelcem. Na każde z 2 ciast dajemy po pół słoiczka (po 150ml) dość rzadkich powideł. Białka ubijamy na sztywno i równomiernie rozkładamy na konfiturze. Na samym końcu na każde z ciast posypujemy 10 dag posiekanych włoskich orzechów. Ciasto pieczemy do 20 minut (można wyjąć 2-3 minuty wcześniej) w temperaturze 180*.



Krem:

Budynie zmieszane z cukrem wanilinowym gotujemy na mleku. Ostudzony budyń miksujemy razem z masłemi dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Gotowym kremem przekładamy upieczone ciasta, wierzch można polać polewą.
Pani Walewska wg Mysiuni
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Pani Walewska wg Mysiuni
Na każde z 2 ciast dajemy po pół słoiczka powideł
Pani Walewska wg Mysiuni
Gotowym kremem przekładamy upieczone ciasta,