Sposób przygotowania:
Pani Walewska wg Mysiuni
Z mąki, margaryny, proszku i żółtek zagniatamy jednolite ciasto, które dzielimy na pół. Każdą z części ciasta wałkujemy wielkości tradycyjnej, prostokątnej blaszki, w których ciasto układamy i nakłuwamy widelcem. Na każde z 2 ciast dajemy po pół słoiczka (po 150ml) dość rzadkich powideł. Białka ubijamy na sztywno i równomiernie rozkładamy na konfiturze. Na samym końcu na każde z ciast posypujemy 10 dag posiekanych włoskich orzechów. Ciasto pieczemy do 20 minut (można wyjąć 2-3 minuty wcześniej) w temperaturze 180*.
Krem:
Budynie zmieszane z cukrem wanilinowym gotujemy na mleku. Ostudzony budyń miksujemy razem z masłemi dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Gotowym kremem przekładamy upieczone ciasta, wierzch można polać polewą.
Krem:
Budynie zmieszane z cukrem wanilinowym gotujemy na mleku. Ostudzony budyń miksujemy razem z masłemi dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Gotowym kremem przekładamy upieczone ciasta, wierzch można polać polewą.