Sposób przygotowania:
ciasto ananasowe
Ananasa wyciągamy z puszki np. na siotko i pozostawiamy do "obeschnięcia". mozna użyć świerzego ananasa.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy. Dokładamy plastry ananasa i lekko je obsmażamy.
W misce lub w mikserze mieszamy pozostałe składniki:
mąka, masło, proszek do pieczenia, jajka, cukier biały, sodę, sól oraz mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy mąką. jeżeli używamy silikonowej foremki nie ma potrzeby smarowania jej. Na dno przekładamy ananasy wraz z wytworzonym sosem. Całość zalewamy ciastem.
wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temp 160 stopni.
Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, zanim otworzymy drzwiczki piekarnika. Można podawać z kremem naturalnym.
smacznego:)
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy. Dokładamy plastry ananasa i lekko je obsmażamy.
W misce lub w mikserze mieszamy pozostałe składniki:
mąka, masło, proszek do pieczenia, jajka, cukier biały, sodę, sól oraz mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy mąką. jeżeli używamy silikonowej foremki nie ma potrzeby smarowania jej. Na dno przekładamy ananasy wraz z wytworzonym sosem. Całość zalewamy ciastem.
wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temp 160 stopni.
Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, zanim otworzymy drzwiczki piekarnika. Można podawać z kremem naturalnym.
smacznego:)