Mooi26

Mooi26

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Ciasto ananasowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trochę długo, ale warto;)

Ciasto ananasowe

Składniki:

Ciasto ananasowe

 

  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500 ml śmietana 30 %,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 3 opakowania budyni śmietankowych,
  • 1 puszka ananasa w puszce,
  • woda,
  • 1 łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowe
BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, po czym dodać żółtka i cukier, i nadal miksować. Gdy powstanie piana wsypać mąkę i proszek do pieczenia i mieszać powoli łyżką- nie miksować. Wstawić na 180 stopni. Upiec na złoty kolor(20-30 minut). MASA: Ananasy pokroić w kostkę. Do pozostałego soku dolać wody, żeby było w sumie 900 ml płynu. Z tego odlać szklankę i wymieszać w niej budynie śmietankowe(budynie powinny być już z cukrem!) z łyżką cukru. Resztę płynu zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane budynie i gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Odstawić, po czym za chwilę wsypać pokrojonego ananasa. Wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Pozostawić do wystygnięcia. BITA ŚMIETANA: Galaretkę cytrynową rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać. Pozostawić chwilę do wystudzenia, jednak żeby nie zaczęły się tworzyć grudki. Ubić schłodzoną śmietanę i stopniowo dodawać galaretkę. Masę wyłożyć na resztę ciasta i odstawić w chłodne miejsce na jakieś 2 godziny. Można udekorować.

Tagi:

jajko jajka