Sposób przygotowania:
Ciasto ananasowo - kokosowe
BISZKOPT Jaja rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Do malaksera wsypuję cukier i bardzo dokładnie mieszam z żółtkami. Dodaję partiami mąkę z proszkiem, cały czas mieszam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie mieszam dokładnie z ciastem. Przelewam do formy, piekę ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przestudzony biszkopt skrapiam zalewą ananasową.
KREM Żółtka miksuję w rondlu z cukrem. Dodaję 1/2 szklanki zalewy ananasowej i mąkę ziemniaczaną, mieszam dokładnie. Dolewam resztę zalewy, podgrzewam mieszając, aż do zagotowania. Odstawiam do ostygnięcia. Na koniec mieszam dokładnie z masłem na gładką masę. Krem wykładam na upieczony wcześniej biszkopt.
BEZA KOKOSOWA Białka miksuję na sztywno z dodatkiem cukru. Dodaję cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia cały czas miksując. Na koniec mieszam z wiórkami kokosowymi. Masę przelewam do formy i piekę do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach. Przestudzoną bezę kładę na krem. Składniki polewy podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia czekolady i wylewam na ciasto.
KREM Żółtka miksuję w rondlu z cukrem. Dodaję 1/2 szklanki zalewy ananasowej i mąkę ziemniaczaną, mieszam dokładnie. Dolewam resztę zalewy, podgrzewam mieszając, aż do zagotowania. Odstawiam do ostygnięcia. Na koniec mieszam dokładnie z masłem na gładką masę. Krem wykładam na upieczony wcześniej biszkopt.
BEZA KOKOSOWA Białka miksuję na sztywno z dodatkiem cukru. Dodaję cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia cały czas miksując. Na koniec mieszam z wiórkami kokosowymi. Masę przelewam do formy i piekę do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach. Przestudzoną bezę kładę na krem. Składniki polewy podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia czekolady i wylewam na ciasto.