aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto architekta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto z fajnymi masami, wygląda efektownie.

Ciasto architekta

Składniki:

Ciasto architekta

 

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • ¾ szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 4 jajka
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 budynie waniliowe
  • 35 dag margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • Masa z serków:
  • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 banany
  • Sok z cytryny
  • Dodatkowo:
  • Kakao do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto architekta
Biszkopt jasny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w foremce 25/36. Ciasto ciemne: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny. Po upieczeniu wycinamy w nim kieliszkiem kółeczka wielkości plasterków banana. Masa budyniowa: Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, gdy zacznie tężeć, połączyć z serkami homogenizowanymi. Odłożyć do momentu gdy zaczną gęstnieć. Banany obrać i pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego. Skropić je sokiem z cytryny. Przełożenie: Biszkopt jasny - masa z kakao, następnie biszkopt z wycięciami, w każde kółko włożyć plaster banana, na to nałożyć masę serową i w nią wcisnąć kółeczka z biszkoptu ciemnego, na to nałożyć masę jasną i posypać kakao.