Lucynka

Lucynka

Kucharz
[Przepisów: 23]

Ciasto bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia

Ciasto bakaliowe

Składniki:

Ciasto bakaliowe

 

  • Spód:
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 puszka ananasa
  • 20 dag rodzynek
  • 15-20 dag orzechów włoskich
  • trochę wódki
  • kostka masła
  • Góra:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 śmietana kremówka - duża
  • trochę czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowe
Białka ubić z cukrem, dodać kokos i proszek do pieczenia. Piec 20 minut na złoty kolor w temp. ok 180oC. Ananasa i orzechy pokroić w kostkę, rodzynki moczyć w wódce 1 godzinę. Masło zmiksować dodać wszystkie składniki i razem wymieszać. Masę rozsmarować na spodzie kokosowym. Galaretkę ugotować w szklance wody. Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę i odstawić na chwilę do lodówki. Galaretkę wylać na ciasto i posypać potartą czekoladą.

Tagi:

czekolada