czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto balowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dosłownie rozpływa się w ustach.

Ciasto balowe

Składniki:

Ciasto balowe

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • MASA:
  • 2 1/2 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 kost. margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • 3/4 szkl. mąki.

 

  • DODATKOWO:
  • 1/2 l śmietany 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 śmietan-fiksy,
  • gorzka czekolada,
  • 3 paczki herbatników,
  • duża paczka krakersów,
  • puszka masy kajmakowej

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto balowe
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Upiec.2. 1 1/2 szkl. mleka zagotować.W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami . Ugotować z tego budyń. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną. 3. Śmietanę ubić z pudrem, dodać śmietan-fiksy. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą.